23 juli, 2009

Fem månader


Det är ett bra tag sen jag uppdaterade här nu. Helt otroligt att det redan gått fem månader och inte är vi färdiga med vårt vardagsrum heller. Detta kommer bli ett väldigt LÅNGT inlägg om vad vi har gjort under de fem månaderna och om att det kan bli fel ibland och att orken kan tryta men ge upp!??!...NÄ nu är vi tillbaka igen.
Så jag börjar där jag slutade skriva sist. Kvällen innan rörmokaren skulle komma. Vi höll på till framåt halv tre den natten och slet.Vi la/slammade murbruk längs kanten på väggen.Det var första gången jag gjorde nåt sånt men det gick bra. Man är väl en naturbegåvning ;-)

Lite skräpigt blev det men betydligt jämnare kant som vi behövde för att kunna fästa den tunna frigolitten vi ska ha längs väggen så inte betongen sätter sig fast i väggen sen när vi gjuter.
När slamningen var färdig la vi ut depron på "bassängkanterna" för att få någon form av isolering där med.


Depronet "limmades" med hjälp av fogmassa.Sen började vi sätta upp den tunna frigolitten längst ner på väggen runt hela rummet.


Vi fäste den med dubbelhäftande tejp och det fäste väl halvbra men funkade.
Allt depronet utlagt på "bassängkanterna"


Sen la vi ut en svart geotextilduk som man kan lägga för att inte betongen ska rinna ner mellan cellplastskivorna och lyfta dem upp. Vi kämpade ganska många timmar med denna duk också.
Dagen efter slet vi bort den på mindre än 10 min. *skratt* De rörhållarskenorna rörmokare skulle lägga till golvvärmeslangen har hullingar som sticks ner i frigolitten men geoduken var så tjock och seg så det gick inte att få dem genom den så det var bara att slita bort. så 100 kvm geoduk har vi i garaget om nån behöver.
Utan geotextilduken gick det lättare att få hållarna på plats.Det blir en hel del slang. Vår golvvärme kommer från Uponor som var det mest privärda.
Den här vägen tar den ut och in i vardagsrummet. På andra sidan finns vårt hobbyrum (som vi någon gång vill göra om till sparum men det är i framtiden det)En bit av det gamla röret till elementet. Bort bort.Golvet i hobbyrummet är uppbilat och det är här igenom rören in till pannan går.Så alla golvvärmeslangar på plats och avdragningsskenorna som vi ska ha när vi gjuter är på plats och mycket mycket noga uppmäta så de är i rätt höjd. På millimetern stämmer det och sedan fastsatta med hjälp av de betongklumpar man ser.


Vi fick hjälp av P att gjuta igen öppningen där golvvärmerören går in.Armeringsnät lades ut och vi använde distanser så de skulle hamna på exakt rätt nivå.


Kvällen innan det är dags för gjutning. Allt är så perfekt och vi längtade så. Äntligen ska det bli golv även om det bara är betonggolv så är det ju golv iallafall.
Måndagen den 2 mars så kom denna stora fina pumpbil och parkerade utanför vårt hus. Vi hade nog ända tills nu trott att vi skulle ta in slangen genom fönstret men det skulle vi inte.


Den hade en ganska lång kran som slangen satt fäst i.

Riktigt lång och man kände sig rätt liten.


Så kom själva lasset med betong.

Slangen togs in genom balkongdörrarna. De lyfte den helt enkelt över hela taket. Det var riktigt häftigt faktiskt.Sen pumpades betongen ut
och jämnades av. Vi använde oss av en självkompremerande betong.Ser ut att bli jätteplant och fint. Vad vi egentligen inte visst då var att den måste jämnas av 7-8 gånger kanske eftersom den jäser tillbaka. Vi jämnade av en gång. Det gjorde att vi fick en högre nivå än vad som var tänkt från början. vi hade tänkt gjuta 8 cm men det blev snarare 10 cm. Vi tyckte det var lite konstigt att de gick åt nästan en kubikmeter extra med betong mot vad vi hade beräknat men oerfaren och okunniga som vi var då reagerade vi inte på det då så mycket.
Det blev inget bra. Dels blev golvet för högt men det var väl kanske inte det värsta utan att det blev fruktansvärt ojämnt.2-2,5 cm skillnad på golvets nivå och mängder med svackor. Om det berodde på att vi när vi körde med helikoptern för att plana till golvet gjorde dessa svackor eller om det var för att vi inte jämnade att betongen ordentligt eller om det var en kombination vet jag inte men ojämnt blev det.
J tog det ganska hårt ojämnheten....han har ju varit millimeternoga innan med underarbetet så detta var tufft för honom.Vår energi och lust försvann för ett tag men vi diskuterade om man kunde fräsa bort en del eller slipa det till rätt nivå.Vi hyrde en abs slips och fick hjälp av P med att försöka slipa. Det gick inte den tog inte tillräckligt. Veckorna gick och vi funderade och suckade och tittade på varandra med sorgsna ögon. Ta hit en bil och flytspackla tyckte vi då verkade vansinnigt då skulle ju golvnivån bli än högre och det verkade vansinnigt dyrt. Hade någon frågat mig idag hade jag lyft luren och utan att tveka o beställt en bil men då gjorde vi inte det.men flytspacklas skulle det och vi anlitade P och 12 säckar inhandlades...det räckte inte till nåt. 48 säckar till inhandlades och det räckte inte. Totalt har P blandat och spacklat ut 72 säckar!!! med flytspackel. Det flytspacklet vi använde då inhandlades på byggmax. Ett helt otroligt bra jobb gjorde P men trots detta så blev det inte tillräckligt bra för att lägga golv på men vi fick även höra att det inte gick att spackla bättre. Mer sorgsna ögon och ledsna blickar och än mindre energi. Tiden som går medan man funderar och söker lösningar. Nånstans här tror jag J började prata om att sälja skithuset. alltså på gränsen till att ge upp. Vi tog hit annat folk som också tittade men nä bättre än så kunde det ju inte bli var väl bedömningen typ.

Sen efter att rummet stått så ett tag så läste vi om att det fanns ett bra spackel men dyrt som heter Ardex k14 som kanske skulle kunna fixa till ojämnheterna. Vi beställde 7 säckar sådant och J och P tog en dag då de tillsammans spacklade ut det på golvet. Det blev mycket bättre men inte bra. J blev väl mer och mer deppig och skit i rummet så det föll på min lott att göra nåt så jag mätte upp hela golvet på båda håll för att se vart det skillde mer än 3 mm. Det gjorde det i stort sett överallt. Vi funderade och sökt lösningar på internet. Vi hittade till industrigolvs hemsida. De som slipar betonggolv och lackar dem för att man ska kunna använda dem till som golv. De om någon borde ju kunna fixa detta. Nytt hopp!! De var här och tittade och nä slipa det kunde de inte...de skulle inte gå att få ner deras maskin här men mannen som var här var mycket kunnig och duktig så han sa att om man är minst 3 stycken och har en rätskiva på4-5 m så kan det gå och flytspackla golvet. De hade dock inte tid att göra det förrän om tidigast 4 veckor. *suck*


Vi diskuterade och kom fram till att vi inte ville vänta så länge utan jagade reda på lite folk. De lyckliga att få hjälpa till blev min pappa och bror samt J:s kompis S. Min mamma var barnvakt den dagen.

12 säckar med flytspackel inhandlades och en hel del hinkar. Fm gick åt till att diskutera hur vi skulle göra. Allt på en gång, i omgångar och hur man skulle göra för att inte stänga in sig själv i en hörna. Till slut så kom vi fram till en bra plan och vi gjorde i stort sett hela ytan i ett svep...lämnade matsalsdelen.
Bilder kommer i nästa inlägg

Inga kommentarer: